Text Size

Futómű tuning

Az autógyártók járműveik futóművének tervezésekor többféle szempontot vesznek figyelembe, mint például élettartam, költségek, kényelem, stabilitás és az átlag vásárló igényei. Ezen tényezők ésszerű kompromisszumaként születik meg járműveink futóműve. Ha növelni szeretnénk kedvenc járgányunk irányíthatóságát és kanyarstabilitását, akkor az gyárakkal ellentétben más irányú kompromisszumokat vagyunk kénytelenek kötni. Ha jelentősen megnöveltük autónk teljesítményét, mindenképpen szükség van a futómű megerősítésére, hogy biztonságosabban autózhassunk. A futómű tuning több részből tevődik össze:

    * fékrendszer megerősítése
      (komolyabb motor tuningnál elengedhetetlen)
    * sportrugók
    * sportgátlók
    * toronymerevítők
    * nagyobb felnik és szélesebb, peresebb gumik

Ha valaki csak a kanyarsebességet szeretné picit növelni, de nem akar kényelméből engedni, akkor elég csak nagyobb kerekeket és szélesebb, peresebb gumikat rakni a kocsi alá, ilyenkor nem utolsó szempont az esztétika sem. A kisebb oldalfalú gumi kevésbé deformálódik kanyarban, kisebb a kúszása, valamint a szélesebb gumival növelhető a tapadás száraz úton, következésképpen nagyobb kanyarsebességet érhetünk el.

Következő lépés a sportrugók és gátlók beszerelése. Ezekkel lejjeb helyezhető az autók súlypontja és keményebb lesz a lengéscsillapító csillapítása is, amely csökkenti a karosszéria billegéseit. Így nagy mértékben tudjuk növelni a kanyarsebességet és jobban tudunk manőverezni is. Nem szabad elfelejteni jótékony hatását a hosszirányú billegés csökkentésére, amely kifejezetten előnyös fékezéskor és gyorsításkor.

A karosszéria merevségét toronymerevítők segítségével növelhetjük, amely szintén jó hatással van a stabilitásra.
Figyelembe kell venni azt is, hogy a merevség megnövelése és a nagyobb kanyarsebesség megnöveli a futómű alkatrészeinek igénybevételét, amely káros hatással van az élettartamra, valamint a keményebb csillapítás következtében jelentősen veszíthetünk kényelmünkből is.

A gyártók kínálatában szerepelnek még állítható magasságú és keménységű futóműveket, amelyekkel az aktuális igényeinkhez alakíthatjuk futóművünk karakterisztikáját. Hátránya viszont az, hogy ezekhez mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Ezeket mindig vegyük figyelembe és próbáljunk meg ésszerű kompromisszumokat kötni mielőtt bármihez is hozzáfognánk.

Végére hagytam a fékek átalakítását, amellyel sokkal biztonságosabban autózhatunk. Első lépés lehet sport fékbetétek és sport féktárcsák beszerelése, dobfék esetén tárcsafékre való átalakítás. Nagyobb mértékű teljesítmény növelésnél mindenképpen szükséges nagyobb átmérőjű, lyuggatott, belső hűtésű tárcsák és nagyobb teljesítményű munkahengerrel ellátott féknyergek beszerelése.

Ne felejtsünk el utánajárni, hogy milyen engedélyek szükségesek az átalakításokhoz, hogy legálisan közlekedhessünk, és mindenképpen őrizzük meg a műbizonylatokat, amelyeket az alkatrészekhez kapunk.

 

 (Forrás: carStyling.hu)


 

Szavazás

Honnan hallott rólunk?
Ki olvas minket?

Oldalainkat 9 vendég böngészi