Text Size

Külső desing

Az autótuningolás leglátványosabb, és talán legtöbb lehetőséget magában rejtő része az optikai tuning. Optikai tuningnak nevezzük egy autó minden olyan jellegű módosítását, ami annak kinézetét, formáját, tehát a külcsínt befolyásolja, és ezáltal az autó megjelenését a szériától valamilyen módon különbözővé, és ezáltal egyedibbé teszi.


Ezt a fajta tuningot általában két nagy csoportra oszthatjuk fel: az autó belső és külső optikai tuningjára. A külső jelenti mindazon elemek módosítását, amelyek gépjárművünk külső felületén helyezkednek el, míg a belső az utastéren belül elhelyezkedő elemeket jelzi. A két terület között áll valahol a motortér optikája, ezt a belső tuninggal együtt fogjuk taglalni.

Ebben az összefoglalóban a külső optikai tuningot vesszük alaposabban szemügyre, ezt én 5 nagyobb csoportra bontottam fel:

    * Kültéri alkatrészek cseréje és felszerelése
    * Karosszéria elemeinek módosítása
    * Világítás, fénytechnika (lámpák, irányjelzők, neonok)
    * Dekoráció (Festés, matricázás, fóliázás, airbrush)
    * Futómű módosítások

A kültéri alkatrészek és a karosszéria módosításával érhetjük el optikailag a leglátványosabb változást autónkon. Ez a két, egymással szorosan összefüggő kategóriát szokták leginkább autó-építésként emlegetni. Ennek legkézenfekvőbb elemeit képezik a karosszériára felszerelhető légterelők (vagy angol nevükön: spoilerek), de ide sorolnék minden olyan módosítható és cserélhető elemet a tükröktől kezdve a króm kipufogóvégekig amik kültéri elemek kategóriájába tartoznak, és amelyek által autónknak FORMA szempontjából új megjelenést adhatunk. Karosszéria módosításon azokat az átalakításokat értem, amelyek már komolyabb beavatkozásokat igényelnek, pl. egy első spoiler teljes átalakítása vagy cseréje, vagy a motorháztető egyedire szabása ...

A fénytechnikához soroltam minden olyan alkatrészt, ami valamilyen módon kapcsolatban van autónk világításával, kezdve a legegyszerűbbtől az utcai neonokig, vagy a kicserélt lámpaburákig. A fényekkel nagyon sok mindent lehet játszani, főleg a Hifivel kombinálva rengeteg féle világító-villogó objektummal aggathatjuk teli autónkat. A lámpaburákat is ide soroltam annak ellenére, hogy beillenének az előző kategóriához is, viszont funkciójukban ide mindenképp közelebb állnak.

A dekorációk kategóriájába tartozik minden festés és díszítés, amivel autónk, vagy akár csak egy alkatrész külső színvilágát és/vagy mintázatát tehetjük egyedivé. Itt technika szempontjából rögtön kettébonthatjuk a dolgot festésre és matricázásra, valamint ide soroltam a különböző (üveg-és lámpabura) fóliázásos technikákat is. A dekorálásnak sajnos még nincs túl nagy kultúrája itthon, de elég megnézni egy-egy külföldi tuning-magazint, tele vannak szebbnél szebb airbrushos és matricás munkákkal.

A futómű optikája kicsit átfedésben van a futómű tuninggal, mivel egy ültetés vagy egy zúzós felni ugyanúgy számít optikailag is, mint menettulajdonságok szempontjából. Ezen kívül nagyon sok okosságot lehet művelni, és sok kiegészítőt lehet kapni autónk ezen részéhez részéhez is, amivel kizárólag megjelenés szempontjából tehetjük sokkal extrábbá az összképet.

Az egyes kategóriák között természetesen rengeteg átfedés van, ez a fajta kicsit erőltetett kategorizálás inkább szolgál szétválasztási, mint logikai szempontokat. A motor tuninghoz hasonlóan elég nehezen lehet egyértelműen szétbontani, megfogni ezt témát, ha úgy érzitek lehetne jobban is, vagy valami kimaradt természetesen szívesen fogadok minden hozzászólást.

Autónk belsejének lelkivilágába legalább olyan mélyrehatóan bele tudunk mászni optikailag, mint kívülről, mégis ez az a terület, ami egy autó tuningolása során általában az utolsó helyre kerül. Pedig a lehetőségek végtelenek, csak fantáziánk és kreativitásunk szabhat határt az átalakításoknak; egy szép utastér pedig nap mint nap megunhatatlan vizuális örömben részesítheti felhasználóját. Nézzük szépen sorban mit is tehetünk ezért:

A beltér sportossá tételének kulcsszavai legtöbb esetben az alumínium, karbon és a króm. Ez a három matéria az, ami a mai ember számára a sportosságot, a verseny-stílust jelenti - annak ellenére, hogy a csillogó kacatok legtöbb esetben közel sem passzolnak a gyári alkatrészekhez, és funkciójukban is sokszor inkább zavaróak mint hasznosak - mégis hihetetlenül népszerűek a tuningolók körében. Ezekből az anyagokból - vagy hozzájuk hasonló színekből - szinte minden elemet megkaphatunk az utastérben amit csak akarunk, a kéziféktől a sebességváltó gombig, a küszöbléctől a pedálokig, vagy a különböző funkció nélküli design-elemekig. "Krómból sohasem elég" ahogy azt a FOLIATEC által már szállóigévé tett mondás is hirdeti.

Aki a beltér optikájának tuningra adja a fejét, leginkább eme sportos kiegészítők vásárlásával kezdi meg a soha véget nem érő folyamatot: első lépésként általában egy sport pedálszett kerül az autóba. Ezeknek a könnyen applikálható alkatrészeknek nagyon sok fajtája létezik (akár többféle szín-árnyalatban), egy pár alu-szőnyeggel (angol nevén race floor-al, azaz "verseny padlóval") kiegészítve pedig teljesen ütős hatást keltenek. Ezután az utastér több kellékét is kicserélhetjük például alumíniumra, így az ajtózáró gombokat, kilincseket, szivargyújtót, vagy bármit ami még eszünkbe jut.

A különböző "sport" alkatrészek tárháza az utastérre nézve is végtelen: mikor már azt hisszük minden létező dolgot kicseréltünk, még csak utánajárás sem szükséges, hogy újabb át-morfondírozott éjszakákat okozó cuccokkal találkozzunk: sportos belső tükör, alu szellőző-rácsok, hangszóróvédő rács, króm sebváltókeret... és ha már mindez megvan akkor is előbb vagy utóbb mindegyik meglévőből lesz a jelenleginél szebb és divatosabb darab :)

A műszerfalon is bőven akad módosítani való: itt a leggyakoribb módosítás a műszerfal, vagy bizonyos részei színének, mintázatának megváltoztatása. Leggyakrabban látható módosítás ezeknek az elemeknek a kocsi színére történő átfújása, sokszor ez át is terjed más beltéri elemekre, így a kilincsekre, a kormányra, vagy a sebváltó zsákjára. A színezendő anyagtól függően bőrre és műanyagra más-más színező spray-t vagy festéket vásárolhatunk, ám maga a festés már egy kicsit macerás. Egyrészt, mivel a színezendő elemet nem árt előtte kiapplikálni az autóból, ez pedig egy műszerfal esetében - főleg újabb típusoknál - nem egyszerű. Másrészt, ha nincs tapasztalatunk festés/színezés terén, jobban járunk ha inkább egy hozzáértő emberrel fújatjuk le az alkatrészeket maszatolás helyett. A festés másik alternatívája lehet a fóliázás: többféle mintázott és egyszínű fóliát is lehet kapni, amivel leginkább egyes elemeket tudunk a kívánt kinézetűre (sőt sok esetben tapintásúra) varázsolni - de ugyanúgy mint a festés, bonyolultabb esetekben ez is inkább szakember feladata.

Ha már a színezésig eljutottunk az utastérben, a kormány sem maradhat ki a jóból: ezt is lehet festeni, vagy fóliázni, de szinte minden típusú kormányhoz kaphatók különböző színű és megjelenésű bőr-bevonatok. Ha pedig nem sajnáljuk az airbag-et, legegyszerűbb kiszedni az egészet és lecserélni egy sportkormányra. Ugyanígy az üléseket is áthúzathatjuk a megfelelő színkombinációjú anyaggal, vagy bőrrel (leginkább műbőrrel) a sportosság jegyében, vagy kicserélhetjük őket sportülésekre. Ezeknél az üléseknél már alap dolog a 4 pontos biztonsági öv, ehhez pedig szebbnél-szebb övpárnák százaiból válogathatunk, ízlésünktől és pénztárcánktól függően.

A belső szépítésre a koronát természetesen a fénytechnika teszi fel. Egyesek megelégszenek a belső megvilágítás - leginkább a műszerfalat megvilágító lámpák különböző színű ledekre cserélgetésével, amihez sok esetben a sebesség-és fordulatszámmérő órák számlapjának cseréje is dukál (leginkább a versenyautókban is látható fehér színűre). Az igazi brutál kinézetet azonban neonokkal érhetjük el: ezek az utastérben is legalább annyira kellemesen mutatnak mint az autó külsején. Az "alapnak" mondható lábrészek és ajtók megvilágításán kívül rengeteg lehetőség és eszköz kínálkozik a cél elérésére, a flexibilis neoncsövektől kezdve a neondróttal kiegészített sebváltógombig, pedálokig, vagy a különböző világító díszekig. A fényeket sok esetben a hifihez igazítják, így egy stroboszkópot is beszerelve, megfelelő installációval igazi mobil diszkót alakíthatunk ki járgányunkból.

Egyvalamire viszont vigyázzunk: a belső optikánál is igaz, ami a tuning összes fajtájára általában - ha már egyszer belekezdtünk nincs többé megállás.

(Forrás: carStyling.hu)

 

Szavazás

Honnan hallott rólunk?
Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég böngészi